Op vakantie in Valletta

National Library of Malta

National Library of Malta

Of je nu houdt van cultuur, geschiedenis of gewoon lekker winkelen: Valletta is een prachtige stad waar je je tijdens je vakantie dagenlang kunt vermaken. Kenmerkend aan Valletta zijn de eeuwenoude gebouwen, het uitzicht op de haven en de mooie tuinen. Hier zijn een aantal tips voor een vakantie in Valletta!

Musea in Valletta

In Valletta zijn de mooiste musea van Malta te vinden.

Het national war museum is gehuisvest in een fort dat in de tweede wereldoorlog werd gebruikt om luchtaanvallen tegen te gaan. Het museum vertelt over de weerstand die Malta heeft geboden in de tweede wereldoorlog. Het meest gekoesterde voorwerp in het museum is de George Cross medaille. Deze medaille is in 1942 is uitgereikt aan het Maltese volk door koning George VI als onderscheiding van de heldendaden van het Maltese volk tijdens de belegering. Het kruis is verwoven in het ontwerp van de Maltese vlag.

Museum of fine arts is een prachtig gebouw dat ooit werd gebouwd als een privé paleis. In Britse tijden is het gebouw overgenomen als een soort maritieme rechtbank. In het museum hangen Italiaanse en Maltese schilderijen. Met name de werken van Antoine de Favray en Louis du Cros zijn erg de moeite waard.

National Museum of Archaelology is gemakkelijk te vinden in de hoofdstraat van Valletta. Het museum bevat onder andere een collectie van prehistorisch aardewerk, beeldjes en ornamenten. Deze voorwerpen zijn gevonden in de megalitische tempels. De beroemdste vonst uit deze tempels wordt ook wel “Fat Ladies” genoemd – beeldjes van ronde vrouwen. Namaak exemplaren van deze beeldjes zijn te vinden in zo’n beetje elke souvenirwinkel in Malta.

St George's Square

St George’s Square

Architectuur in Valletta

Valletta staat vol met prachtige architectuur. Een van de beroemdste gebouwen in Valletta is de Sint-Janscokathedraal. Deze kathedraal is rijk versierd en bevat onder andere het bekende schilderij De onthoofding van Johannes de Doper.

Het grootmeesterspaleis is een ander gebouw dat de liefhebbers van cultuur en architectuur niet willen missen. De bouw van het paleis begon in 1571 en heeft enkele jaren geduurd. Tijdens een rondleiding bezichtig je onder andere de wapenkamer en koninklijke appartementen. Sinds 1976 is het kantoor van de president van de republiek gevestigd in het grootmeesterspaleis.

Upper Barrakka Gardens

De Upper Barrakka Gardens zijn een geweldige plek om tot rust te komen en van het uitzicht te genieten. Het is het hoogste punt op de eeuwenoude muren met een geweldig uitzicht over de grote haven. In de haven is er genoeg te zien, vaak is het er druk met schepen die in- en uitvaren. De tuinen zijn recentelijk nog gerenoveerd.

The Malta Experience

Wil je tijdens je vakantie meer leren over de geschiedenis van Malta? Ga dan naar The Malta Experience, een audiovisuele film over de geschiedenis van Malta. De film is in veel talen beschikbaar, dus ook in het Nederlands. In een korte tijd leer je over de belangrijkste gebeurtenissen op Malta van de afgelopen 7000 jaar: De prehistorische tempels, het Romeinse rijk, Ridders, Arabieren, Fransen en Britten en tot slot de tweede wereldoorlog. Na het zien van de film zul je beter begrijpen waarom Malta is zoals het is. Een aanrader voor iedere toerist in Valletta!

Uitgaan in Valletta?

Voor een avondje uit is Valletta minder geschikt. Er zijn weinig uitgaansgelegenheden. St. Julians of Buggiba bieden meer. Kijk voor meer tips op de pagina Uitgaan op Malta.